Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 1 sierpnia 2014

Jagodzianki z czekoladą


Inspiracja: Moje Wypieki
  • 500 g mąki pszennej 
  • 7 g suchych drożdży
  • szklanka mleka
  • jajko
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1,5 szklanki jagód
  • 100 g posiekanej mlecznej czekolady
  • łyżka cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody


Mąkę połączyć z drożdżami, szczyptę posolić. Wlać mleko, dodać jajko i wymieszać dokładnie. Dolać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na 1-1,5 godziny do  podwojenia objętości.

W tym czasie przygotować nadzienie - wymieszać wszystkie składniki.

Ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części ( u mnie wyszło 6 dużych i 6 małych bułeczek). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Każdą bułkę rozpłaszczyć na dłoni i na środku umieścić łyżkę farszu. Zlepić brzegi jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 220 ºC przez około 15 minut. 

Wystudzić na kratce. Polukrować.

2 komentarze: