Syrop do rozcieńczania. Zdrowy, słodki, aromatyczny.
Z jego udziałem wyczarujecie przepyszną lemoniadę, serwowaną z plasterkami cytryny, kostkami lodu i kilkoma listkami świeżej bazyli. Idealna na upały!
Kilka łyżek syropu dodajcie do domowych lodów, mleka z dodatkiem cynamonu i wanilii albo szampana / białego wina. Zachęcam do eksperymentowania ;)
Właściwości lecznicze kwiatów czarnego bzu:
- napotne i przeciwgorączkowe - w infekcjach gornych drog oddechowych;
- moczopędne - w infekcjach układu moczowego;
- uszczelniają ściany naczyń włosowatych;
- przeciwzapalne - płukania chorego gardła i okłady przy zapaleniu spojówek;
- eleminuje toksyny;
Syrop z kwiatów czarnego bzu
- 30 baldachów kwiatów czarnego bzu
- 1,25 l wody
- 0,75 kg cukru
- 20 g kwasku cytrynowego
- 2 cytryny, sparzone i pokrojone w pół ćwiartki
Kwiaty czarnego bzu zbieramy w słoneczny dzień. Wybieramy kwiaty w pełni rozwinięte ( ale nie przekwitłe! ). Zebrane kwiatki rozkładamy na białym papierze i czekamy aż robaczki się ewakuują. Bezpośrednio nad naczyniem w którym będziemy przygotowywać syrop obcinamy kwiaty w ten sposób, by zostawić jak najmniej zielonych gałązek.
Nastepnie przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy cytryny i kwasek. Wrzątkiem zalewamy kwiaty - powinny być w całości przykryte.
Po wystygnięciu chowamy do lodówki na 48h, mieszamy raz dziennie.
Po tym czasie dokładnie filtrujemy syrop i wlewamy do wyparzonych sloiczków / butelek.
Pasteryzujemy albo przechowujemy w lodówce.
Uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńJest nas więcej ;) Pozdrawiam
UsuńJest boski, robiłam już w tym roku :)
OdpowiedzUsuńJa szaleje ... już mam 3 litry ;) Pozdrawiam
UsuńNaprawdę fajny blog kulinarny:)
OdpowiedzUsuńWarty uwagi
Dziekuje:*
Usuń