- 4 pętki kiełbasy kurpiowskiej, pokrojonej w plasterki
- 1 cukinia, pokrojona w półplasterki
- 1 czerwona cebula, posiekana w piórka
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku, posiekane w cienkie plasterki
- 2 papryki, oczyszczone i pokrojone w kostkę
- 3/4 lampki czerwonego wytrawnego wina
- łyżeczka suszonego oregano
- liść laurowy
- olej rzepakowy
- sól i pieprz do smaku
- ser feta do posypania
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i podsmażamy do zrumienienia. Odsączamy na papierowym ręczniku. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, nie rumienimy. Wlewamy wino i gotujemy kilka minut do prawie całkowitego zredukowania płynu. Dodajemy liść laurowy i paprykę. Krotko podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory i cukinię, dolewamy pół szklanki wody i gotujemy 20 min. Pod koniec gotowania dodajemy kiełbasę, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy pokruszonym serem feta.
Inspiracja: greckie Spetsofai wg Filozofii Smaku
kiełbasa miała trafić na ognisko, i tak smakowałaby niebo lepiej!, ale w gulaszu też nieźle sobie poradziła :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń