Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 28 maja 2014

QUICHE LORRAINE inaczej

Słynny placek lotaryński - rodzaj ciasta zapiekanego z boczkiem, szynką, tartym serem i jajami i sosem bolognese.
Dziś moja wersja z wędzonym kurczakiem :) Polecam!


  • 200 g ciasta francuskiego
  • wędzona pierś kurczaka 
  • 4 jajka
  • 150 g śmietany 18 %
  • 1/3 szklanki mleka
  • 150 g startego żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie sie podczas pieczenia ). Zapiec 15 min.

Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Jajka, śmietanę, mleko i ser mieszamy razem. Doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem.
Tartę wypełniamy wędzonym kurczakiem i zalewamy masą jajeczną.
Pieczemy ok 40 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta.

Podajemy na ciepło lub zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz