Dziś moja wersja z wędzonym kurczakiem :) Polecam!
- 200 g ciasta francuskiego
- wędzona pierś kurczaka
- 4 jajka
- 150 g śmietany 18 %
- 1/3 szklanki mleka
- 150 g startego żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- pieprz
Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie sie podczas pieczenia ). Zapiec 15 min.
Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Jajka, śmietanę, mleko i ser mieszamy razem. Doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem.
Tartę wypełniamy wędzonym kurczakiem i zalewamy masą jajeczną.
Pieczemy ok 40 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta.
Podajemy na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz