Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 24 września 2014

Kurczak na butelce

Chrupiąca skórka....,
soczyste, aromatyczne mięso..., 
pichci się samo i wspaniale smakuje...,
to musi być kurczak na butelce piwa :)

  • 1  kurczak ( 1 kg -1,5 kg)
  • 1 butelka piwa ( można użyć dowolnego rodzaju: od jasnego do ciemnego, miodowego; warto poeksperymentować również z cydrem )
  • marynata: sól i pieprz; czerwona słodka papryka; czosnek; ulubione zioła: oregano, bazylia, zioła prowansalskie, rozmaryn, cząber, estragon, majeranek itp.; 3 łyżki oleju rzepakowego; łyżka sosu sojowego
  • ewent. warzywa: ziemniaki, marchew, czosnek, cebula

Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. 
Kurczaka myjemy i osuszamy. Nacieramy dokładnie kurczaka i zostawiamy na min 2 godziny ( lub najlepiej całą noc ) w lodówce. Im dłużej tym bardziej aromatyczny będzie kurczak.

Kurczaka wyciągamy z lodówki ( aby nabrał temperatury pokojowej ), piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 ºC ( z termoobiegiem ) lub 180 ºC ( bez termoobiegu ). 

Butelkę piwa myjemy, oczyszczamy z naklejek, odlewamy 1/3 piwa i wsypujemy 1/3 łyżeczki soli do wewnątrz butelki. Dzięki temu procesowi podczas pieczenia piwo będzie oblewało naszego kurczaka.

Nabijamy kurczaka na butelkę, tak aby szyjka butelki wychodziła obok szyi kurczaka i ustawiamy w naczyniu do którego będą spływać soki. Do brytfanki możemy dodać pokrojone w dużą kostkę lub cząstki warzywa.

Pieczemy kurczaka wg zasady: 1,5 kg - 1,5 godziny pieczenia. 
Kurczak jest gotowy, gdy po nakłuciu wypływa z niego przezroczysty płyn. W trakcie pieczenia dodatkowo podlewamy kurczaka zostawionym piwem lub płynem z brytfanki. Jeżeli piwo w butelce podczas pieczenia mało się pieni należy wsypać 1/3 łyżeczki soli. Alkohol z piwa wyparuje podczas pieczenia.

Po upieczeniu kurczaka, ściągamy go z butelki i podajemy z upieczonymi warzywami.


1 komentarz: