Prosty przepis na pyszny, kremowy sos grzybowy.
Sos może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięs, kasz, kopytek, makaronów, klusek śląskich ...
A grzyby pozostają jędrne i smaczne!
- ok 1/2 kg oczyszczonych leśnych grzybów
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane w plasterki
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki kwaśnej śmietany ( można użyć również śmietanki 30 % lub jogurtu greckiego )
- 1/3 szklanki bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Grzyby dokładnie oczyszczamy nożykiem lub ewent. szybko myjemy w zimnej wodzie.
Grzyby kroimy - kapelusze i nóżki w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Podsmażamy cebulę, aż do uzyskania przezroczystości, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze ok 2 min. Wlewamy bulion i gotujemy parę minut do redukcji płynu. Dodajemy resztę masła i olej, rozgrzewamy i dodajemy posiekane grzyby. Gotujemy ok 7 min na dość dużym ogniu, grzyby powinny bulgotać.
Do śmietany dodajemy kilka łyżek płynu z patelni, mieszamy i dodajemy do grzybów. Chwile zagotowujemy, energicznie mieszając.
Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz