Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 14 października 2014

Zupa dyniowa z pomarańczą i imbirem

SKŁADNIKI:
  • ok 0,5 kg dyni
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta imbiru w proszku
  • woda lub bulion warzywny
  • sól i pieprz
WYKONANIE:

1. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Pokroić w dużą kostkę. 
2. W rondlu rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oleju.
3. Dodajemy dynię i chwilę smażymy.
4. Podlewamy sokiem z wyciśniętej pomarańczy i dodajemy szczyptę imbiru.
5. Po chwili zalewamy wodą do zakrycia dyni. Gotujemy do miękkości ok 30 min. 
6. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wody, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy.
7. Zupę podajemy np. z groszkiem ptysiowym lub prażonymi płatkami migdałów.

6 komentarzy:

  1. uwielbiam! jestem ogromną fanką dyni, a danie wydaje się być niesamowicie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również! Na pewno ma niesamowity kolor...uwielbiam! :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Cudownie gęsta i sycąca, uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń