- ok 350 g filetów z łososia
- ok 500 g (ugotowanych i dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę - mogą być z poprzedniego dnia)
- mały pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 2 cytryny
- oliwa
- sól i biały pieprz
Łososia opłukać i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i białym pieprzem. Ugotować na parze ( lub w durszlaku, przykryte folią aluminiową, nad gotującymi się ziemniakami ). Zdejmij skórę z ryby, rozdrobnij i wymieszaj z łyżką mąki. Dodaj jajko, posiekana natkę oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Zetrzyj drobno skórkę z jednej cytryny a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
Masę podziel na 8 części. Delikatnie uformuj każdą w krążek o grubości ok 2 cm, oprószając mąką. Talerz oprósz mąką, ułóż kotleciki i odstaw na godzinę do lodówki.
Smaż na średnim ogniu do zrumieniania z obu stron. Podawaj z cząstkami cytryny.
Kotleciki można mrozić. Przed smażeniem połóż na talerz, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki. Przed smażeniem dokładnie odmrozić!
Wygląda świetnie i smacznie! :)
OdpowiedzUsuńDzieki, pozdrawiam :)
Usuń