Ciasto: ( wg White Plate "Słodkie" str. 97 )
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa jabłkowa:
- 5 szt. jabłek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżka masła
- 5 łyżek kaszy manny
Piekarnik nagrzać do 190°C.
Z wymienionych składników zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce.
Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę i włożyć do garnka. Dodać pół szklanki wody i dusić aż jabłka zaczną mięknąć. Następnie dodać cynamon i kaszę mannę, mieszać do połączenia składników.
Tortownicę 25 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto podzielić na 2 części. Spód tortownicy wylepić cienko połową ciasta. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 15 minut.
Ciasto wyjąć z pieca, ułożyć jabłka na podpieczony spód i pokruszyć pozostałą częścią ciasta. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 40 min ( do suchego patyczka ).
Podawać z lodami waniliowymi.
Z lodami, mmm... Wyśmienita :)
OdpowiedzUsuń:))) Pozdrawiam!
Usuńpoproszę o porcję:)
OdpowiedzUsuńZapraszam! :)
Usuńnajlepszy klasyk :))
OdpowiedzUsuń😃
Usuńpre historyczne ciazsto:P ale zawwsze mega
OdpowiedzUsuńhehe...szarlotka jest ponadczasowa 😃 Pozdrawiam!
Usuń