Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 6 listopada 2014

Szwedzkie klopsiki

Klopsiki:
  • 2 i 1/2 kromki chleba, dokładnie rozdrobnionego
  • 450 g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka 3,2%
  • łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki masła
  • olej rzepakowy
  • sól i czarny pieprz
Sos:
  • 2 czubate łyżki mąki
  • łyżka masła
  • 400 ml bulionu wołowego

Do miski włożyć rozdrobniony chleb, zalać bulionem, odstawić na 5 minut.

Na patelnię wrzucić drobno pokrojoną cebulę, smażyć do zrumienienia. Okruszki chleba odsączyć i przełożyc do miski. Do chleba dodać mięso oraz resztę składników, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę, uformować w dłoni kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła i obsmażyć klopsiki na złoto. Zdjąć z patelni. Rozpuścić na niej kolejną łyżkę masła, dodać mąkę - rozprowadzić je dokładnie, zalać bulionem, mieszać by nie powstały grudki. Do sosu włożyć usmażone pulpety i podgotować wszystko przez chwilę.

7 komentarzy:

  1. Bardzo fajne klopsiki, całość wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie troszkę inne...jakby słodsze ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. potwierdzam smacznie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale apetyczne, z tymi kluseczkami!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szwedzkie klopsiki jadłam jeden raz, 20 lat temu, w podstawówce, podczas dnia szwedzkiego organizowanego przez moją klasę. Wczoraj będąc w IKEI patrzyłam na klopsiki, wspomniałam podstawówkę i pomyślałam - muszę je w końcu zrobić :) może to znak ;)

    OdpowiedzUsuń