Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 10 września 2014

Suszenie grzybów w szufladzie pod płytą indukcyjną





Grzyby do suszenia zbieramy w suchy dzień (nie są wtedy nasiąknięte wodą tak jak po deszczu).
Do suszenia nadają się przede wszystkim borowiki, podgrzybki i kozaki.


Zdrowe grzyby przed suszeniem grzyby wystarczy wyczyścić na sucho. Nie myjemy!

Grzyby możemy suszyć na słońcu, w piekarniku, specjalnej suszarce, nanizane na nitkę rozwieszone nad kuchnią lub przy grzejniku.

Dla mnie jednak najbardziej praktyczną formą jest krajanka suszona w szufladzie pod płytą indukcyjną.

Większe kapelusze i nóżki kroję w plastry o grubości około 1 cm, następnie rozkładam je na sicie wyłożonym papierem do pieczenia. Grzyby układam warstwami, bez nakładania się na siebie.

Odpowiednio przygotowane przy pięknej pogodzie wystawiam w słonecznym miejscu i przykrywam gazą dla ochrony przed szkodnikami.


Po wstępnym suszeniu sitko z grzybami wkładam do szuflady nad płytą indukcyjną. Podczas gotowania na płycie, szuflada nagrzewa się od powietrza nawiewanego przez wentylatorek płyty od spodu podczas jej chłodzenia dzięki czemu grzybki powoli się dosuszają. Dobrze jest odwracać je kilkakrotnie podczas całego procesu aby nie po przywierały do papieru.


Dobrze wysuszony grzyb jest elastyczny, łamie się dopiero po mocniejszym naciśnięciu. Grzybów niedosuszonych nie będziemy w stanie złamać, a przesuszone są bardzo kruche.

Ususzone grzyby można przeznaczyć na proszek grzybowy lub susz. Przechowujemy w szklanych, szczelnie zamkniętych słoikach w ciemnym, chłodnym miejscu.
Aby odstraszyć mole do słoika dodajemy kilka liści laurowych!

Przed gotowaniem suszonych grzybów należy je opłukać i namoczyć kilka godzin w zimnej wodzie.
Wodę z namaczania wykorzystujemy jako dodatek do potraw np. barszczu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz