Składniki:
Inspiracja: rozkosze stolu
- 0,5 kg czerwonych porzeczek ( bez szypułek )
- 3 łyżki octu winnego ( lub ewent. 5% ocet spirytusowy )
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki chili
- cebula
- sól i pieprz
Cebulę drobno pokroić.
W garnku połączyć porzeczki, cebulę, cukier, ocet, wino i przyprawy.
Doprowadzić do wrzenia i gotować do zagęszczenia sosu.
Chutney przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 10min.
Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Idealny dodatek do grillowanego sera camembert, pasztetów, mięs, domowych wędlin, serów. Zastępuje żurawinę do mięs.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz