- 2 kg małych ogórków gruntowych
- ziele angielskie
- liść laurowy
- gorczyca
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 3 płaskie łyżki soli
- 5 łyżek musztardy
Ogórki obieramy. Z większych ogórków usuwamy pestki. Przekrawamy wzdłuż na cztery części.
Do każdego słoika wrzucamy dwa liście laurowe, trzy kulki ziela angielskiego i szczyptę gorczycy.
Do garnka wlewamy ocet i dodajemy cukier, zagotowujemy. Po ostygnięciu dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Słoiki wypełniamy ogórkami "na stojąco" i uzupełniamy zalewą.
Zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 min.
moja mama kiedyś robiła podobne,,aż mi zapachniało.. :))
OdpowiedzUsuńJa podpatrzyłam u teściowej :)) Pozdrawiam!
Usuń