Składniki: ( na 1 słoik ogórków o pojemności 0,9l ):
- 5 plastrów świeżej obranej marchewki
- 2 łodygi kopru wraz z baldachami
- ząbek czosnku, pokrojony w plastry
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarenka pieprzu czarnego
- kawałek korzenia chrzanu, pokrojony w plastry
- 1 liść laurowy
- 0,5-1 łyżeczka gorczycy
- ogórki
Zalewa:
- 1 szklanka octu 10%
- 5 czubatych łyżek cukru
- 1 czubata łyżki soli kamiennej
- 1 litr wody
Ogórki dokładnie umyć i odsączyć.
Składniki zalewy połączyć, do rozpuszczenia soli i cukru.
Na dno słoika wsypujemy gorczycę, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy pokrojoną w plastry marchew, czosnek oraz korzeń chrzanu. Przykrywamy baldachem nasion kopru wraz z pociętą łodygą.
Słoiki wypełniamy ciasno ogórkami i uzupełniamy zalewą.
Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wkładamy słoiki i uzupełniamy wodą do 2/3 wysokości słoików. Gotować parę minut !, tylko do momentu zmiany koloru ogórków na jasnozielony. Po tym czasie wyciągnąć, ustawić dnem do góry, przykryć i zostawić do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz