Składniki:
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietanki kremówki ( 30% lub 36% )
- 3 łyżeczki żelatyny ( lub 2 łyżeczki agar agar )
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 5 łyżek cukru
- 250 g czerwonych porzeczek
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia ok 5 min.
Mleko wraz ze śmietanką, cukrem i ekstraktem podgrzać do rozpuszczenia cukru. Nie gotować!
Dodać rozpuszczoną żelatynę i mieszać do rozpuszczenia.
Przelać do foremek, zostawić do przestygnięcia, najlepiej w lodówce.
Porzeczki przetrzeć przez sito. Odparować w rondelku do powstania gęstego sosu owocowego.
Przed podaniem panna cotte polej ciepłym sosem owocowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz