Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 24 sierpnia 2016

Panna Cotta z czerwonymi porzeczkami


Składniki:
  • 250 ml mleka 
  • 250 ml śmietanki kremówki ( 30% lub 36% )
  • 3 łyżeczki żelatyny ( lub 2 łyżeczki agar agar )
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 5 łyżek cukru
  • 250 g czerwonych porzeczek

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia ok 5 min.

Mleko wraz ze śmietanką, cukrem i ekstraktem podgrzać do rozpuszczenia cukru. Nie gotować! 
Dodać rozpuszczoną żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. 
Przelać do foremek, zostawić do przestygnięcia, najlepiej w lodówce.

Porzeczki przetrzeć przez sito. Odparować w rondelku do powstania gęstego sosu owocowego.

Przed podaniem panna cotte polej ciepłym sosem owocowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz