- 300 g wędzonych żeberek
- 200 g wędzonego boczku
- 700 g kiszonej kapusty
- 3 listki laurowe
- 8 ziarenek pieprzu
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 1 duża cebula
- 3 ziemniaki
- ewent. marchew
- łyżeczka suszonego majeranku
- sól i pieprz
1. Żeberka umyć, pokroić na porcje, zalać zimną wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotować pod przykryciem ok 30 min do miękkości mięsa. Żeberka wyciągnąć z wywaru, przestudzić i oddzielić mięso od kości.
2. Kiszoną kapustę w miarę potrzeby poszatkować. Przełożyć do garnka ( wraz z sokiem ), zalać zimną wodą do przykrycia i ugotować do miękkości.
3. Boczek pokroić w drobne paski i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojoną cebulę i lekko podsmażyć.
4. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i dodać do wywaru z żeberek. Ugotować do miękkości.
5. Dodajemy kiszoną kapustę oraz majeranek i gotujemy do połączenia smaków.
6. Doprawiamy sola i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz