- orzech kokosa ( dojrzały orzech ma trzy wyraźne wgłębienia, bez oznak pleśni, przy potrząsaniu słychać w środku chlupanie wody kokosowej )
Wykonanie:
1. Przed otwarciem kokosa należy najpierw wylać z niego wodę kokosową. W tym celu należy wbić ostry nóż w jedno z wgłębień na czubku kokosa ( przeważnie tylko jedno jest "czynne" ) i przelać wodę do osobnego naczynia.
2. Za pomocą ostrego noża przepołowić orzech na pół.
3. Oddzielić miąższ ( białą, twardą warstwę ) od skorupy i zmiksować na wiórki.
4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 100 ºC w funkcji góra-dół z termoobiegiem.
5. Wiórki wyłożyć na dużą blachę i równomiernie rozprowadzić.
6. Suszyć ok godziny, mieszając 2-3 razy podczas suszenia.
7. Przełożyć do szczelnego, suchego słoika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz