- orzech kokosa ( dojrzały orzech ma trzy wyraźne wgłębienia, bez oznak pleśni, przy potrząsaniu słychać w środku chlupanie wody kokosowej )
- 1 l wody
Wykonanie:
1. Przed otwarciem kokosa należy najpierw wylać z niego wodę kokosową. W tym celu należy wbić ostry nóż w jedno z wgłębień na czubku kokosa ( przeważnie tylko jedno jest "czynne" ) i przelać wodę do osobnego naczynia.
2. Za pomocą ostrego noża przepołowić orzech na pół.
3. Oddzielić miąższ ( białą, twardą warstwę ) od skorupy i zmiksować na wiórki.
4. Wiórki przełożyć do garnka, zalać wodą i odstawić na noc.
5. Sitko wyłożyć gazą i przelać wodę z wiórkami, bardzo dokładnie wycisnąć wiórki.
6. Mleko przechowywać w lodówce, ulega naturalnemu rozwarstwieniu. Przed użyciem wystarczy dokładnie wymieszać.
5. Sitko wyłożyć gazą i przelać wodę z wiórkami, bardzo dokładnie wycisnąć wiórki.
6. Mleko przechowywać w lodówce, ulega naturalnemu rozwarstwieniu. Przed użyciem wystarczy dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz