SKŁADNIKI:
- 250 g świeżego szpinaku
- 3 jajka
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- 400 g łososia wędzonego
- 2 opakowania serka Almette z chrzanem (300 g)
- sól i pieprz
WYKONANIE:
1. Szpinak dokładnie myjemy i podgrzewamy na suchej patelni do odparowania wody.
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC w funkcji góra-dół.
3. W mikserze umieszczamy szpinak, 3 żółtka, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie miksujemy.
4. Trzy białka, ze szczyptą soli, ubijamy na sztywno.
5. Delikatnie łączymy szpiank z białkami.
6. Ciasto rozsmarowujemy cienko na blaszce 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno się delikatnie zrumienić.
7. Wystudzony biszkopt szpinakowy smarujemy równomiernie serkiem.
8. Na serek układamy plastry łososia.
9. Ciasno zwijamy, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 3 h do lodówki.
10. Przed podaniem kroimy w 1-2 cm plastry.
INSTRUKCJA - FILM POKLATKOWY:
Zawsze chciałam taką zrobić. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Koniecznie spróbuj..jak widać na filmie dziecinnie prosta ;) Pozdrawiam!
Usuń