SKŁADNIKI: ( 8 porcje po 330 g ) 1 porcja = 278 kcal
- 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 500 g parzonej białej kiełbasy
- 125 g parzonego wędzonego boczku
- 500 ml żuru
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 2 łyżki majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 80 ml śmietany 18%
- duża ugotowana marchew
- 3 jajka na twardo
WYKONANIE:
1. Przygotować bulion drobiowy lub warzywny, przecedzić ( odłożyć marchew ).
2. Do gotującego się bulionu dodać całe białe kiełbasy. Gotować na małym ogniu ok 10 min.
3. Dodać pokrojony w słupki boczek, żur i majeranek. Gotować ok 20 min.
4. Wyjąć kiełbasę z zupy i pokroić w plastry.
5. Do żurku dodać zmiażdżone ząbki czosnku i tarty chrzan.
6. Zdjąć z ognia. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami wywaru i stopniowo dodać do zupy.
Dokładnie wymieszać.
7. Dodać pokrojoną w plastry marchew oraz białą kiełbasę. Ewent. doprawić solą i pieprzem.
8. Żurek podawać z pokrojonym jajkiem i ozdobiony rzeżuchą.
5. Do żurku dodać zmiażdżone ząbki czosnku i tarty chrzan.
6. Zdjąć z ognia. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami wywaru i stopniowo dodać do zupy.
Dokładnie wymieszać.
7. Dodać pokrojoną w plastry marchew oraz białą kiełbasę. Ewent. doprawić solą i pieprzem.
8. Żurek podawać z pokrojonym jajkiem i ozdobiony rzeżuchą.
INSTRUKCJA - krok po kroku:
Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:
KalkulatorKalorii.net
| Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcze | Węglowodany | |
---|---|---|---|---|---|---|
Bulion | 144 | 1200 | 24 | 1.2 | 14.4 | |
Zakwas (żurek) | 145 | 500 | 3.8 | 1.25 | 30.1 | |
Kiełbasa biała parzona | 1120 | 500 | 60 | 92.5 | 11.5 | |
Boczek wędzony i parzony | 399 | 125 | 16.25 | 36.25 | 1.75 | |
Chrzan | 2 | 5 | 0.06 | 0.03 | 0.56 | |
Czosnek | 15 | 10 | 0.64 | 0.05 | 3.31 | |
Majeranek suszony | 16 | 6 | 0.76 | 0.42 | 3.66 | |
Śmietana 18% tłuszczu | 151 | 80 | 2 | 14.4 | 3.52 | |
Marchew (gotowana) | 18 | 50 | 0.38 | 0.09 | 4.11 | |
Jajo kurze (całe) | 215 | 150 | 18.84 | 14.27 | 0 | |
Podsumowanie: | 2225 | 2626 g | 126.72 g | 160.46 g | 72.91 g |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz