Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 11 kwietnia 2017

Żurek na zakwasie

Żurek wielkanocny

SKŁADNIKI: ( 8 porcje po 330 g )     1 porcja = 278 kcal
  • 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 500 g parzonej białej kiełbasy
  • 125 g parzonego wędzonego boczku
  • 500 ml żuru 
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 ml śmietany 18%
  • duża ugotowana marchew 
  • 3 jajka na twardo

WYKONANIE:

1. Przygotować bulion drobiowy lub warzywny, przecedzić ( odłożyć marchew ).
2. Do gotującego się bulionu dodać całe białe kiełbasy. Gotować na małym ogniu ok 10 min.
3. Dodać pokrojony w słupki boczek, żur i majeranek. Gotować ok 20 min.
4. Wyjąć kiełbasę z zupy i pokroić w plastry.
5. Do żurku dodać zmiażdżone ząbki czosnku i tarty chrzan.
6. Zdjąć z ognia. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami wywaru i stopniowo dodać do zupy.
Dokładnie wymieszać.
7. Dodać pokrojoną w plastry marchew oraz białą kiełbasę. Ewent. doprawić solą i pieprzem.
8. Żurek podawać z pokrojonym jajkiem i ozdobiony rzeżuchą.

INSTRUKCJA - krok po kroku:



Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:


 KalkulatorKalorii.net
KalorieMasaBiałkaTłuszczeWęglowodany
Bulion1441200241.214.4
Zakwas (żurek)1455003.81.2530.1
Kiełbasa biała parzona11205006092.511.5
Boczek wędzony i parzony39912516.2536.251.75
Chrzan250.060.030.56
Czosnek15100.640.053.31
Majeranek suszony1660.760.423.66
Śmietana 18% tłuszczu15180214.43.52
Marchew (gotowana)18500.380.094.11
Jajo kurze (całe)21515018.8414.270
Podsumowanie:22252626 g126.72 g160.46 g72.91 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz