SKŁADNIKI: ok 1500 kcal
- 1 k schabu bez kości
- łyżeczka soli morskiej
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka octu jabłkowego
- łyżka majeranku
- łyżeczka kurkumy
- pieprz
WYKONANIE:
1. Schab umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
2. Mięso dokładnie natrzeć 3 łyżkami oliwy, solą, roztartym majerankiem, octem jabłkowym i kurkumą.
3. Schab podziurkować końcem noża a nacięcia wypełnić czosnkiem pokrojonym w słupki.
4. Zakrywamy naczynie folią spożywczą i wstawiamy o lodówki na 12h.
5. Mięso przełożyć do rękawa i zamknąć klipsami.
6. Folię pare razy ponacinać nożem aby była możliwość usuwania pary podczas pieczenia.
7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ºC w funkcji góra-dół i piec ok 60 min.
8. Po upieczeniu odstawić schab na 5 min aby odpoczął i pokroić w plastry.
Uwaga: Ciepła grubo krojona pieczeń idealnie nada się na obiad, zimna cienko krojona jako domowa wędlina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz