Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 10 maja 2017

Jak zrobić kruche ciasto?


SKŁADNIKI:                     1190 kcal
  • 200 g maki pszennej
  • jajko
  • łyżka cukru
  • 120 g zimnego masła 82%
  • łyżka zimnej wody
WYKONANIE:

1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko i cukier.
2. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki wraz z łyżką bardzo zimnej wody.
3. Całość siekamy nożem ( unikając ciepła naszych rąk ) a następnie energicznie zagniatamy tworząc kulę.
4. Ciasto owijamy folia spożywczą i chłodzimy w lodówce ok 30 min.
5. Piekarnik nagrzać do 180°C w funkcji góra-dół.
6. Formę wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem ( zapobiega to wybrzuszeniu ciasta ), przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min.

INSTRUKCJA - KROK PO KROKU:


Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:

KalkulatorKalorii.net
KalorieMasaBiałkaTłuszczeWęglowodany
Mąka pszenna199606.61.3837.8
Jajko14510014100
Masło (pozostałe)8151200.6900.72
Cukier318008
Podsumowanie:1190288 g21.2 g101.38 g46.52 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz