Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 9 maja 2017

Tarta truskawkowa

tarta z truskawkami

SKŁADNIKI: ( 10 porcji po ok 140 g )                       1 porcja = 170 kcal
  • 500 g truskawek
  • 0,5 l mleka 1,5 %
  • 2 budynie śmietankowe
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 200 g maki pszennej
  • jajko
  • łyżka cukru
  • 120 g zimnego masła 82%
  • łyżka zimnej wody
tarta z truskawkami

WYKONANIE:

Kruche ciasto:
1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko i cukier.
2. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki wraz z łyżką bardzo zimnej wody.
3. Całość siekamy nożem ( unikając ciepła naszych rąk ) a następnie energicznie zagniatamy tworząc kulę.
4. Ciasto owijamy folia spożywczą i chłodzimy w lodówce ok 30 min.
5. Piekarnik nagrzać do 180°C w funkcji góra-dół.
6. Formę wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem ( zapobiega to wybrzuszeniu ciasta ), przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min.

7. Truskawki obrać, osuszyć i pokroić w plasterki.

Krem budyniowy:
8. Do garnka wlej 350 ml mleka.
9. Do 150 ml mleka dodaj 2x budyń wraz z cukrem z wanilią. Dokładnie wymieszaj.
10. Mleko w garnku zagotuj i zmniejsz moc palnika. Dodaj mleko z budyniem.
11. Mieszając intensywnie gotować ok minuty - do uzyskania gęstej konsystencji.

12. Na przestudzonym spodzie rozprowadź równomiernie krem budyniowy.
13. Udekoruj plasterkami truskawek, zaczynając od brzegów tarty w kierunku środka.

INSTRUKCJA - KROK PO KROKU:



Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:

KalkulatorKalorii.net
KalorieMasaBiałkaTłuszczeWęglowodany
Mąka pszenna199606.61.3837.8
Jajko14510014100
Masło (pozostałe)8151200.6900.72
Cukier318008
Truskawki1605003.351.538.4
Mleko 1,5%225500157.524
Budyń śmietankowy w proszku77802.41.5213.68
Cukier waniliowy3910009.8
Podsumowanie:16911378 g41.95 g111.9 g132.4 g

4 komentarze: