SKŁADNIKI: ( 10 porcji ) 1 porcja = 170 kcal
- opakowanie ciasta francuskiego ( 275 g )
- 100 g szynki parmeńskiej
- 80 g tartego żółtego sera
- 20 szt. zielonych szparagów
- żółtko
- łyżka mleka
1. Ciasto francuskie podzielić na 10 prostokątów.
2. Na każdy kawałek ciasta kładziemy pół plastra szynki parmeńskiej, dwa szparagi i posypujemy tartym serem.
3. Dwa przeciwległe boki łączymy ze sobą.
4. Smarujemy ciasto żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka.
5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 ºC w funkcji góra-dół i piec 20 min.
6. Podawać na ciepło lub na zimno.
INSTRUKCJA - KROK PO KROKU:
Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:
KalkulatorKalorii.net
| Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcze | Węglowodany | |
---|---|---|---|---|---|---|
Szparagi | 64 | 320 | 7.04 | 0.38 | 12.42 | |
Ciasto francuskie | 1150 | 275 | 15.68 | 79.75 | 99 | |
Ser Gouda | 285 | 80 | 20 | 21.6 | 1.76 | |
Szynka parmeńska | 135 | 100 | 26 | 3 | 1 | |
Żółtko jaja kurzego | 63 | 20 | 3.1 | 5.6 | 0.06 | |
Podsumowanie: | 1697 | 795 g | 71.82 g | 110.33 g | 114.24 g |
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń:) Pozdrawiam!
UsuńMniam:) No musiałam sobie "mlasknąć";) Takie to apetyczne:)
OdpowiedzUsuńTakie komentarze lubię najbardziej :D Pozdrawiam! :*
UsuńCzy zamiast szybki parmeńskiej można użyć zwykłej szynki wędzonej, parzonej?
OdpowiedzUsuńTak😊
Usuń