Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 3 maja 2017

Budyń waniliowy


SKŁADNIKI: ( 2 porcje )                       1 porcja = 189 kcal
  • szklanka mleka 1,5 %
  • łyżeczka masła
  • łyżka cukru wanilinowego
  • żółtko
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
WYKONANIE:

1. Do garnka wlej 3/4 szklanki mleka.
2. Dodaj masło i cukier wanilinowy.
3. Do 1/4 szklanki mleka dodaj żółtko i skrobię ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj.
4. Mleko w garnku zagotuj i zmniejsz moc palnika. Dodaj mleko z żółtkiem i skrobią.
5. Mieszając intensywnie gotować ok minuty - do uzyskania gęstej konsystencji.
6. Nalać do salaterek, ewent. polać sokiem malinowym.

INSTRUKCJA - KROK PO KROKU:



Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:

 KalkulatorKalorii.net
KalorieMasaBiałkaTłuszczeWęglowodany
Mleko 1,5%1132507.53.7512
Masło Ekstra 80 %74100.18.20.1
Skrobia ziemniaczana89251.750.0820.75
Żółtko jaja kurzego63203.15.60.06
Cukier waniliowy328007.84
Podsumowanie:371313 g12.45 g17.63 g40.75 g

2 komentarze: