SKŁADNIKI: ( 4 porcje po 300g ) 1 porcja = 197 kcal
- łyżka oliwy z oliwek
- cebulka
- pietruszka
- 2 marchewki
- 1/4 pora
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki zmielonego kopru włoskiego
- 1,5 l wody
- 1/4 selera
- 480 g kalafiora
- 2 zmielone piersi drobiowe
WYKONANIE:
1. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zrumienić.
2. Pietruszkę, marchew i por pokroić w cienkie plasterki, dodać do garnka, chwile przesmażyć.
3. Dodać kurkumę i koper włoski, dokładnie wymieszać.
4. Wlać wodę, dodać seler i gotować pod przykryciem ok 10 min.
5. Kalafior podzielić na małe różyczki i dodać do garnka.
6. Przygotować dietetyczne pulpety: mięso doprawić sola i pieprzem; wilgotnymi dłońmi formować pulpety wielkości orzecha włoskiego.
7. Z gotującego się wywaru warzywnego wyjąć seler i dodać pulpety.
8. Gotować pod przykryciem ok 20 min.
9. Podawaj posypane posiekanym koperkiem.
INSTRUKCJA - film krok po kroku:
Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:
KalkulatorKalorii.net
| Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcze | Węglowodany | |
---|---|---|---|---|---|---|
Oliwa z oliwek | 88 | 10 | 0 | 10 | 0 | |
Cebula (świeża) | 40 | 100 | 1.1 | 0.1 | 7.64 | |
Pietruszka korzeń | 66 | 80 | 2.08 | 0.4 | 13.68 | |
Marchew (surowa) | 33 | 80 | 0.74 | 0.19 | 7.66 | |
Por | 10 | 40 | 0.88 | 0.12 | 2.28 | |
Seler (korzeń) | 17 | 80 | 1.28 | 0.24 | 6.16 | |
Kurkuma (proszek) | 18 | 5 | 0.4 | 0.5 | 3.25 | |
Kalafior | 120 | 480 | 9.22 | 1.34 | 23.86 | |
Filet z kurczaka | 396 | 400 | 86 | 5.2 | 0 | |
Podsumowanie: | 788 | 1275 g | 101.7 g | 18.1 g | 64.53 g |
Smacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuń:* Pozdrawiam :)
Usuń