Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 6 czerwca 2017

Chrupiące placki ziemniaczane


SKŁADNIKI: (  2 porcje )                       1 porcja =  480 kcal
  • 0,5 kg ziemniaków
  • jajko
  • łyżka mąki pszennej
  • 1/4 białej cebuli
  • łyżeczka soli
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
WYKONANIE:

1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych okach ( lub w malakserze )
2. Pod miskę, z jednej strony, ze startymi ziemniakami podłożyć zwiniętą ścierkę. 
3. Odstawić na 15 min. 
4. Przytrzymując ziemniaki odlać zebrany sok, następnie dłońmi wycisnąć resztę soku.
5. Odciśnięte ziemniaki przełożyć do miski, dodać jajko, makę i startą na tarce ( małe oczka ) cebulę.
6. Doprawić łyżeczką soli. Dokładnie wymieszać.
7. Na patelni rozgrzać olej.
8. Z masy ziemniaczanej przygotowywać porcję wielkości orzecha włoskiego i rozprowadzić/rozgnieść ją na cienki placek.
9. Smażyć ok 2-3 min, z każdej strony, do zrumienienia.
10. Wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
11. Podawać od razu.

ZAPRASZAM NA FILM 

Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube


*Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
*Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/

Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:

 KalkulatorKalorii.net
KalorieMasaBiałkaTłuszczeWęglowodany
Ziemniaki3855009.50.592.5
Olej rzepakowy - Kujawski450500500
Jajo kurze (całe)72506.284.760
Mąka pszenna typ 50044121.240.129.16
Sól biała0100000
Cebula (świeża)10250.280.031.91
Podsumowanie:961737 g17.29 g55.4 g103.57 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz