Czas przygotować zapasy zieleniny na okres zimowy. Wykorzystajmy nadmiarowe ilości liści selera i pora i przygotujmy z nich zestawy, które idealnie przydadzą sie do zimowych zup.
Pamietajmy, że warzywa kupowane zimą nie nadadzą wywarowi tak wspaniałego aromatu i smaku !
Dodatkowo jeżeli nie lubicie pływającej zieleniny w zupie taki zestaw sprawdzi sie idealnie!
SKŁADNIKI:
- zielone liście selera
- zielona część pora
WYKONANIE:
1. Liście pora i selera dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
2. Liście selera owijamy ściśle zielonymi częściami pora ( ilość wg własnych potrzeb )
3. Ewentualnie każdy zestaw wiążemy dodatkowo nitką.
4. Zestawy wstępnie mrozimy na płasko przez 12h. Ważne, aby zestawy sie nie dotykały się podczas mrożenia - w ten sposób porcje będą łatwe do wyjęcia i użycia!
5. Zamrożone w ten sposób liście układamy we wspólnym woreczku.
6. Przechowujemy z zamrażalce do 6 miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz