- 4 buraki
- marchew
- pietruszka
- zielona cześć pora
- 4 łodygi selera naciowego
- duże kwaśne jabłko
- 10 g suszonych grzybów
- 2 ząbki czosnku
- 2 suszone śliwki
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 8 ziarenka pieprzu czarnego
- 2 goździki
- 100 ml kwaśnego soku z porzeczki
- 2,5 l zimnej wody
- łyżka octu winnego
- łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki majeranku
- sól i pieprz
WYKONANIE:
1. Marchew, pietruszkę, por i seler wyszorować, nie obierać i włożyć do dużego garnka.
2. Jabłko pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, dodać do garnka.
3. Buraki wyszorować i wraz ze skórką zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do garnka z warzywami.
4. Dodać suszone grzyby, czosnek, śliwki, ziele angielskie i pieprz.
5. Zalać ok 2,5 l zimnej wody, do przykrycia warzyw.
6. Zagotować, zmniejszyć ogień do możliwie najmniejszego i gotować pod przykryciem ok godziny.7. Dodać łyżkę octu winnego i balsamicznego oraz 2 łyżki majeranku.
8. Odstawić do lodówki na noc.
9. Barszcz przecedzić, dociskając warzywa aby oddały cały sok.
10. Następnie barszcz zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem, octem balsamicznym i majerankiem.
11. Podawać z uszkami z grzybami, ziemniakami lub białą fasolą.
ZAPRASZAM NA FILM - Barszcz wigilijny 🎅🎄⛄!!!
Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube
*Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
*Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/
Uwielbiam! Do tego jeszcze pasztecik, albo krokiet mmm :)
OdpowiedzUsuńOooo tak!!!😁 Pozdrawiam! Wesołych świąt!
Usuń