SKŁADNIKI:
- filety z białej ryby ( dorsz, mintaj, morszczuk, miruna itp. )
- cytryna
- 2 cebule
- sól
- łyżka mąki kukurydzianej
- łyżka mąki ryżowej / ziemniaczanej / pszennej
- olej rzepakowy
WYKONANIE:
1. Rybę dzielimy na porcje. Przyprawiamy solą i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.
2. Mąki mieszamy, każdy kawałek ryby obtaczamy w mące, strząsamy nadmiar.
3. Smażymy na gorącym oleju rzepakowym, na małym ogniu.
4. W trakcie smażenia dorzucamy na patelnie cebulę pokrojoną w piórka i kawałki cytryny wraz ze skórką.
5. Rybę rumienimy z obu stron.
6. Gotową wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
ZAPRASZAM NA FILM - Smażona ryba z cytryną 🎅🎄⛄!!!
Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube
*Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
*Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz