- 1 kg filetów z białej ryby ( dorsz, mintaj, morszczuk, miruna itp. )
- sok z cytryny
- 250 ml zimnej wody
- jajko
- 2 łyżeczki musztardy saperskiej
- 200 g mąki
- olej rzepakowy
WYKONANIE:
1. Rybę skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.
2. Do miski wlewamy wodę, dodajemy żółtko i musztardę, mieszamy.
3. Następnie dodajemy make i mieszamy do połączenia składników.
4. Każdy kawałek ryby obtaczamy w cieście.
5. Smażymy na gorącym oleju rzepakowym, na średnim ogniu.
6. Rybę rumienimy z obu stron.
7. Gotową wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
ZAPRASZAM NA FILM - Ryba smażona w cieście 🎅🎄⛄!!!
Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube
*Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
*Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/
ryba w cieście to miła odmiana od tradycynych "panierek". wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńdokladnie :) Pozdrawiam!
Usuń