Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 20 lutego 2018

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

SKŁADNIKI:           

  • 750 g świeżej białej fasoli
  • łyżeczka soli
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 330 g boczku
  • 330 g wędzonej kiełbasy wieprzowej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 500 g passaty pomidorowej
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:

1. Białą fasolę wsypać do garnka. Zalać wodą - poziom wody powinien siegać 2-3 cm nad fasolę.
2. Dodać liść laurowy, ziarenka ziela oraz łyżeczke soli. Gotować ok 25 min do miękkości fasoli. 
3. Boczek i wędzoną kielbasę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
4. Na patelni rozgrzać łyżke oleju i podsmażyć do zrumienienia kolejno: boczek, kiełbasę i cebulę.
5. Do garnka z odsączoną fasolą dodać podsmażony boczek, kiełbase i cebulę.
6. Dodać passatę pomidorową, chwilę gotować.
7. Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.

ZAPRASZAM NA FILM - Fasolka po bretońsku !

Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz