SKŁADNIKI: ( na 2 porcje )
- pół opakowania roszpunki
- 2 pomarańcze
- 1/3 owocu granatu
- 40 g orzechów włoskich
- 150 g filetu z kurczaka
- łyżeczka oleju rzepakowego
Winegret pomarańczowy:
- sok z połowy pomarańczy
- łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
- łyżka miodu
- pół łyżeczki musztardy
- łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- sól i pieprz
WYKONANIE:
1. Roszpunkę umyć, osuszyć i ułożyć na półmisku.
2. Przygotować winegret pomarańczowy. ( film instruktażowy )
3. Orzechy obrać i uprażyć na suchej patelni. Posiekać na mniejsze kawałki.
4. Pomarańcz wyfiletować. ( filmik instruktażowy jak wyfiletować pomarańcze )
5. Filet z kurczaka przeciąć w najgrubszej części w dwóch miejscach - dla równomiernego smażenia mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z łyżeczką oleju, położyć filet i smażyć na średnim ogniu przez ok 4 minuty z każdej strony, do zrumienienia mięsa.
6. Sałatę posypujemy kawałkami kurczaka i cząstkami pomarańczy. Polewamy sosem i posypujemy orzechami oraz pestkami granatu.
zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuń😘👍
Usuń