Ryż na słodko. Smak z dzieciństwa. Zapamiętany ... bo nie lubiany ;)
Ciepły ryż wygrzany w maminej kołdrze, jabłka, cynamon, śmietanka.
Niektórzy uwielbiają, dla mnie za mało wyrazisty.
Dziś moja wersja, wzbogacona jagodami goji i słodką, chrupiącą kruszonką. Smacznego!
- 100 g ugotowanego ryżu
- 2-3 średnie jabłka ( najlepiej papierówki )
- łyżka jagód goji
- 50 g mąki
- 50 g drobnego cukru
- 50 g margaryny roślinnej ( masła w wersji niealergicznej )
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Do garnka wlać odrobinę wody i wrzucić jabłka. Prażyć pod przykryciem do rozpadu jabłek.
Jagody goji posiekać i chwilę namoczyć w gorącej wodzie. Dodać do jabłek.
Składniki kruszonki wymieszać palcami. Schłodzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie margaryną. Układać na przemian ryż z jabłkami. Ostatnią warstwę jabłek posypać kruszonką. Piec w temp. 180 °C ok. 30 minut, do zrumienienia kruszonki.
Ryż na słodko to nie dla mnie ale wyglada smacznie :)
OdpowiedzUsuńTeż nie przepadam, zrobiony dla dzieci ale muszę sie przyznać że troszkę im podjadłam :)
Usuńsmakowity ryż, bardzo lubię na słodko z jabłkami ;)
OdpowiedzUsuńDzięki, tym bardziej warto spróbować, kruszonka dodaje fajnej chrupkości :)
UsuńStansi, a co tu u Ciebie tak dietetycznie?
OdpowiedzUsuńRyżyk pierwsza klasa :)
Miło mi czytać pochwały od mojego alergicznego guru:) A dietetycznie nigdy w życiu, za duży łasuch jestem ;)
UsuńOjoj, dziękuję, ażem się zarumieniła!
Usuńźle się wyraziłam, chodziło mi o to, że bezmlecznie, bezjajecznie... Będę przychodzić i podkradać Ci przepisy :)
Zapraszam! Córcia ma alergię na mleko itp. więc matka kombinuje :) Na szczęście powolutku zaczynają nam wychodzić małe prowokacje a wtedy znów nauczę się używać nabiału i jajek do gotowania i pojawią się nowe przepisy :D
Usuń