Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 20 sierpnia 2013

Ryż z jabłkami i jagodami goji pod kruszonką

Ryż na słodko. Smak z dzieciństwa. Zapamiętany ... bo nie lubiany ;)
Ciepły ryż wygrzany w maminej kołdrze, jabłka, cynamon, śmietanka. 
Niektórzy uwielbiają, dla mnie za mało wyrazisty.

Dziś moja wersja, wzbogacona jagodami goji i słodką, chrupiącą kruszonką. Smacznego!

  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 2-3 średnie jabłka ( najlepiej papierówki )
  • łyżka jagód goji
Kruszonka:
  • 50 g mąki
  • 50 g drobnego cukru
  • 50 g margaryny roślinnej ( masła w wersji niealergicznej )

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Do garnka wlać odrobinę wody i wrzucić jabłka. Prażyć pod przykryciem do rozpadu jabłek.
Jagody goji posiekać i chwilę namoczyć w gorącej wodzie. Dodać do jabłek.
Składniki kruszonki wymieszać palcami. Schłodzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie margaryną. Układać na przemian ryż z jabłkami. Ostatnią warstwę jabłek posypać kruszonką. Piec w temp. 180 °C ok. 30 minut, do zrumienienia kruszonki.

8 komentarzy:

  1. Ryż na słodko to nie dla mnie ale wyglada smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie przepadam, zrobiony dla dzieci ale muszę sie przyznać że troszkę im podjadłam :)

      Usuń
  2. smakowity ryż, bardzo lubię na słodko z jabłkami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, tym bardziej warto spróbować, kruszonka dodaje fajnej chrupkości :)

      Usuń
  3. Stansi, a co tu u Ciebie tak dietetycznie?
    Ryżyk pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi czytać pochwały od mojego alergicznego guru:) A dietetycznie nigdy w życiu, za duży łasuch jestem ;)

      Usuń
    2. Ojoj, dziękuję, ażem się zarumieniła!
      źle się wyraziłam, chodziło mi o to, że bezmlecznie, bezjajecznie... Będę przychodzić i podkradać Ci przepisy :)

      Usuń
    3. Zapraszam! Córcia ma alergię na mleko itp. więc matka kombinuje :) Na szczęście powolutku zaczynają nam wychodzić małe prowokacje a wtedy znów nauczę się używać nabiału i jajek do gotowania i pojawią się nowe przepisy :D

      Usuń