Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 11 czerwca 2015

Pieczone młode ziemniaki



  • ziemniaki, najlepiej tej samej wielkości
  • tymianek, świeży lub suszony
  • olej rzepakowy
  • sól 
  • czerwona slodka papryka

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ºC.

Młode ziemniaki dokładnie wyszorować i osuszyć. Jeżeli używamy starych ziemniaków obrać ze skórki. 

Nastepnie ziemniaki pokroić na cienkie talarki lub cienko, głęboko ponacinać - ale nie do końca, tak aby wszystkie plastry trzymały sie razem. Każdy ziemniak nasmarować olejem i posypać tymiankiem.  

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ziemniaki, posypać solą i piec ok 40 min, do zrumienienia.

Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako lunch/kolacje wraz z sosem tzatziki.





























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz