Składniki: ( 6 placuszków o średnicy 6 cm)
- 4 czubate łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- sól i pieprz
- łyżeczka oleju rzepakowego
Do miseczki wbić jajko, dodać jogurt i otręby, dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Ewent. dosłodzić łyżeczka miodu.
Odstawić na 15 min.
Na posmarowaną olejem, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor.
Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie na słodko z konfiturą, owocami, wytrawnie z serkiem wiejskim i rzodkiewką, łososiem lub na ostro z ajvarem).
Smaczne ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
UsuńTrzeba wypróbować :). Jogurt naturalny ma być gęsty, czy może być zwykły?
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;) Użyłam zwykłego.
Usuń