Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 28 maja 2015

Placki otrębowo-jogurtowe


Składniki: ( 6 placuszków o średnicy 6 cm)
  • 4 czubate łyżki otrębów owsianych 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • łyżeczka oleju rzepakowego

Do miseczki wbić jajko, dodać jogurt i otręby, dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Ewent. dosłodzić łyżeczka miodu.
Odstawić na 15 min.


Na posmarowaną olejem, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor.


Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie na słodko z konfiturą, owocami, wytrawnie z serkiem wiejskim i rzodkiewką, łososiem lub na ostro z ajvarem).

4 komentarze:

  1. Trzeba wypróbować :). Jogurt naturalny ma być gęsty, czy może być zwykły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie ;) Użyłam zwykłego.

      Usuń