Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 11 lutego 2013

Nalewka dyniowa


  • dynia
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki wody
  • 0,5 l wódki
  • goździki

Dynię przekroić, usunąć pestki. Obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać goździki. Wlać wódkę tak aby dynia była przykryta. Dobrze zamknąć i odstawić na 2 tygodnie.
Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować przez bibułę/gazę.
Przygotować syrop z cukru i wody, wystudzić i dodać do nalewki.
Przelać do butelek i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 miesięcy. 

6 komentarzy:

  1. Jak fan wszelakich nalewek na pewno bym spróbowała :) Zwłaszcza, że to połączenie wydaje się ciekawe w smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kwietniu minie pół roku...już nie mogę się doczekać :)

      Usuń
  2. Pierwszy raz słyszę o takiej nalewce. Ciekawa jestem , jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz robię nalewkę dyniową, jak na razie pachnie zachęcająco, więcej opowiem po pierwszej degustacji :)

      Usuń
  3. Anonimowy10/14/2013

    No i jak wyszła? Warto? Mam właśnie kilka dyń, będzie z nich zupa i słoiki, ale i z nalewką trzeba spróbować. No chyba, że nie warto...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem warto :) Wyszła aromatyczna, delikatna w smaku, słodka ... polecam!

      Usuń