- 0,5 kg filetów z mintaja ( mrożonych lub świeżych )
- 0,5 kg śliwek ( mrożonych lub świeżych, bez pestek )
- 2 łyżki cukru
- 2 ząbki czosnku
- 2 goździki
- szczypta cynamonu
- łyżeczka miodu majowego ( lub miodu pszczelego dla niealergika )
- sól i pieprz
- cytryna
- olej rzepakowy
Filety rozmrażamy i osuszamy. Mintaja nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Śliwki zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości. Przecieramy przez sito. Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, goździki, cynamon i miód. Gotujemy 5 min. Filety smażymy na złoto i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na 10 min.
Dodatek: brązowy ryż
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz