Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 27 maja 2013

Zupa krem z brokułów z rukolą

  • 250 g brokuł
  • garść rukoli
  • 5 listków bazylii
  • 1 duża cebula
  • ząbek czosnku
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz

Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć nie rumieniąc. Dodać rukolę i dusić do momentu, aż liście zmiękną. Brokuł  dwukrotnie zagotować w wodzie i wylać ją za każdym razem. Za trzecim razem brokuł ugotować. Do wody z brokułem dodać rukolę z cebulką i listki bazylii, zagotować. Zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z jajkiem w koszulce i listkami rukoli.


Wersja dla alergików:
Podajemy z rozmąconym żółtkiem ugotowanym na miękko :)


Inspiracja Lubię to gotowanie

2 komentarze:

  1. Anonimowy10/10/2013

    Dlaczego tyle razy gotować i odlewać wodę z brokuła? Przecież wszystkie witaminy idą do wodociągu. Rozumiem żeby go sparzyć wrzątkiem ale tyle razy gotować ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brokuł należy do warzyw powodujących wzdęcia, aby pozbyć sie tej właściwości należy postepować z nim jak z innymi warzywami tego typu np. fasolą. Dodatkowo zupa zyskuje na lepszym smaku i zapachu.
      Pozdrawiam :)

      Usuń