- 250 g brokuł
- garść rukoli
- 5 listków bazylii
- 1 duża cebula
- ząbek czosnku
- olej rzepakowy
- sól i pieprz
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć nie rumieniąc. Dodać rukolę i dusić do momentu, aż liście zmiękną. Brokuł dwukrotnie zagotować w wodzie i wylać ją za każdym razem. Za trzecim razem brokuł ugotować. Do wody z brokułem dodać rukolę z cebulką i listki bazylii, zagotować. Zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z rozmąconym żółtkiem ugotowanym na miękko :)
Inspiracja Lubię to gotowanie
Dlaczego tyle razy gotować i odlewać wodę z brokuła? Przecież wszystkie witaminy idą do wodociągu. Rozumiem żeby go sparzyć wrzątkiem ale tyle razy gotować ?
OdpowiedzUsuńBrokuł należy do warzyw powodujących wzdęcia, aby pozbyć sie tej właściwości należy postepować z nim jak z innymi warzywami tego typu np. fasolą. Dodatkowo zupa zyskuje na lepszym smaku i zapachu.
UsuńPozdrawiam :)