- makaron łazanki bezjajeczny
- główka młodej kapusty
- pętko kiełbasy ( śląska, podwawelska )
- 2 średnie cebule
- olej rzepakowy
- woda
- liść laurowy i ziele angielskie
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
Kapustę myjemy i szatkujemy. Wrzucamy do garnka i podlewamy szklanką wody. Dodajemy łyżeczkę soli, liść laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości. Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w drobną kostkę. Na oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę i smażymy do zarumienienia. Przekładamy do garnka z kapustą, dodajemy ugotowany makaron. Patelnie rozgrzewamy, dodajemy trochę płynu z kapusty, podsypujemy mąką i zasmażamy nie rumieniąc. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i ewent. solimy.
Danie z cyklu wspomnień z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńDokładnie!... i to tych ulubionych smaków!:)
Usuń