Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Pasztet z indyka i wątróbki


  • 400 g mieszanki mielonego mięsa z indyka i wątróbki drobiowej ( w proporcji 3:1 )
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 szklanka białego wina
  • łyżka margaryny ( masło w wersji niealergicznej )
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • koperek
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki tymianku
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz

Cebulkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. Dodać mięso i doprawić rozmarynem i tymiankiem. Podsmażyć do zrumienienia mięsa. Dolać wino i smażyć do odparowania. Ciepły pasztet przełożyć do miksera, dodać koperek i margarynę. Zmiksować na gładką masę.
Prostokątną miseczkę wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż warstwę pasztetu, następnie żółtka i uzupełnij pozostałą masę. Odstaw do ostygnięcia a nastepnie wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.


2 komentarze:

  1. wygląda cudownie, jeszcze to oczko urocze w środku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. apetyczny, szybko zniknął :)

      Usuń