SKŁADNIKI:
- 400 g mieszanki mielonego mięsa z indyka i wątróbki drobiowej ( w proporcji 3:1 )
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- 1 szklanka białego wina
- łyżka margaryny ( masło w wersji niealergicznej )
- 3 żółtka ugotowane na twardo
- koperek
- pół łyżeczki rozmarynu
- pół łyżeczki tymianku
- olej rzepakowy
- sól i pieprz
1. Cebulkę drobno pokroić.
2. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć.
3. Dodać mięso i doprawić rozmarynem i tymiankiem. Podsmażyć do zrumienienia mięsa.
4. Dolać wino i smażyć do odparowania.
5. Ciepły pasztet przełożyć do miksera, dodać koperek i margarynę. Zmiksować na gładką masę.
6. Prostokątną miseczkę wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż warstwę pasztetu, następnie żółtka i uzupełnij pozostałą masę.
7. Odstaw do ostygnięcia a następnie wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
wygląda cudownie, jeszcze to oczko urocze w środku!
OdpowiedzUsuńapetyczny, szybko zniknął :)
Usuń