- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 3 łyżki miodu majowego ( w wersji dla niealergika miodu pszczelego )
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka musztardy dijon
- łyżka sosu sojowego
- sól i pieprz
Skrzydełka dokładnie oczyścić. Umyć, osuszyć i odkroić końcówki ( w trakcie pieczenia za mocno się przypiekają, wykorzystujemy je do zrobienia wywaru ).
Przygotowujemy sos miodowy. Do miski wlewamy miód i olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i sos sojowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy skrzydełka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na min 1 godzinę do lodówki. Nastepnie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec do zrumienienia.
Skrzydełka w miodzie najlepiej smakują z marynowaną dynią i frytkami :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz