Co można zrobić z botwiny zamiast dodania do chłodnika? Zapiec na kruchym cieście z serem feta :)
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 125 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostki
- 3 łyżki zimnej wody
- pół łyżeczki soli
- pęczek botwinki
- 140 g sera feta, pokrojonego w kostki
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- posiekane orzechy włoskie
- gałka muszkatołowa
- chili
- sól i pieprz
W misce połączyć mąkę, masło i sól. Stopniowo dodawać wodę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 190°C.
Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie sie podczas pieczenia ). Zapiec 15 min.
Młode buraczki pokroić w plasterki, łodyżki w 2 cm kawałki. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy botwinkę. Nastepnie dodajemy pokrojone liście botwiny, gałkę muszkatołową i chili. Dusimy aż cała botwinka zmięknie.
Jajka, śmietanę i ser mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Tartę wypełniamy botwinka i zalewamy masą.
Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Posypujemy orzechami.
Podajemy na ciepło lub zimno.
Inspiracja: klik
Pysznie sie zapowiada! Szkoda, ze o botwinke na Wyspach nielatwo :(
OdpowiedzUsuńSzukaj szukaj....warto! :)
Usuń