Inspiracja: Słodkie White Plate, str. 57 ( z małymi zmianami )
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 300 g mąki pszennej
- 2 szklanki obranej i startej na drobnych oczkach marchwi
- łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych
- pół tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej na małe kawałki
- bułka tarta
- ewent. dżem z czarnej porzeczki i cukier puder
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC ( bez termoobiegu ).
Tortownicę ( 25 cm ) nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej i zmiksować na gładki krem. Do miski przesiać mąkę z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Dodać jajka, marchew,orzechy i czekoladę. Wymieszać bez miksowania.
Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC na 50-60 minut ( pieczemy do suchego patyczka ). Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie na 15 minut a następnie wystudzić na kratce kuchennej.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub przekładamy dżemem z czarnej porzeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz