Dziś przepis na kolejne wykorzystanie gotowanego mięsa np. wieprzowiny z rosołu lub szybki obiad. Jeśli mięso ugotujecie dzień wcześniej, przygotowanie pasztecików zajmie Wam chwilę!
Polecam koniecznie z czerwonym barszczem!
- 137 g ciasta francuskiego ( zużywam pół płata gotowego opakowania 275 g)
- żółtko
- 350 g mięsa wieprzowego ( użyłam schabu )
- ząbek czosnku
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- jajko
- cebula
- pół puszki kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- mała czerstwa bułka
- sól i pieprz
- olej rzepakowy
Mięso zalać wodą do przykrycia, dodać czosnek i ziele angielskie i gotować do miękkości mięsa. Bułkę namoczyć w wodzie. Kukurydzę i fasolę wypłukać pod bieżącą wodą i odsączyć na sicie. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Ugotowane mięso drobno pokroić lub zmielić w maszynce. Dodać jajko, odciśniętą bułkę, cebulę, kukurydzę i fasolę. Doprawić do smaku.
Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Nałożyć farsz i zwinąć ciasto jak roladę ( łączenie ciasta powinno znaleść się pod spodem, boki zawijamy pod spód ). Paszteciki układamy na papierze do pieczenia, smarujemy żółtkiem i kroimy na kawałki o długości 4 cm.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ºC na 25-30 minut.
uwielbiam :) do tego barszczyk mniam :)
OdpowiedzUsuńnic dodać nic ująć :D
Usuń