Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 31 stycznia 2014

Paszteciki z ciasta francuskiego

Dziś przepis na kolejne wykorzystanie gotowanego mięsa np. wieprzowiny z rosołu lub szybki obiad. Jeśli mięso ugotujecie dzień wcześniej, przygotowanie pasztecików zajmie Wam chwilę!
Polecam koniecznie z czerwonym barszczem!

  • 137 g ciasta francuskiego ( zużywam pół płata gotowego opakowania 275 g)
  • żółtko 
  • 350 g mięsa wieprzowego ( użyłam schabu )
  • ząbek czosnku
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • jajko
  • cebula
  • pół puszki kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • mała czerstwa bułka
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy 

Mięso zalać wodą do przykrycia, dodać czosnek i ziele angielskie i gotować do miękkości mięsa. Bułkę namoczyć w wodzie. Kukurydzę i fasolę wypłukać pod bieżącą wodą i odsączyć na sicie. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Ugotowane mięso drobno pokroić lub zmielić w maszynce. Dodać jajko, odciśniętą bułkę, cebulę, kukurydzę i fasolę. Doprawić do smaku.

Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Nałożyć farsz i zwinąć ciasto jak roladę ( łączenie ciasta powinno znaleść się pod spodem, boki zawijamy pod spód ). Paszteciki układamy na papierze do pieczenia, smarujemy żółtkiem i kroimy na kawałki o długości 4 cm. 

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ºC na 25-30 minut.



2 komentarze: