Jest sobie taki znany pasztecik z pomidorami i ... niestety bardzo go lubimy ;) Niestety ponieważ w składzie ciężko doszukać się jakiś pozytywów... sam MOM i polepszacze. Ma jednak plus - brak mleka w składzie ;) Pojawia się u nas w kryzysowych sytuacjach, kiedy córka nie ma na nic innego apetytu lub mama nie ma pomysłu na kolację ...
Spróbowałam więc odtworzyć smak w wersji zdrowszej. Mała zjadła ze smakiem :)
- 200 g mięsa gulaszowego drobiowego
- 150 g wątróbki drobiowej
- 100 g serc drobiowych
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki margaryny ( masła dla nie alergików )
- olej rzepakowy
- czerwona słodka papryka
- sól i pieprz
Serca ugotować. Następnie odciąć górne części a pozostałe pokroić. Cebulkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. Dodać mięso drobiowe i wątróbkę. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Podsmażyć do zrumienienia mięsa. Dodać koncentrat pomidorowy i ugotowane serduszka. Smażyć do odparowania. Ciepły pasztet przełożyć do miksera, dodać margarynę i zmiksować na gładką masę. Miseczkę wyłóż folią spożywczą i wyłóż warstwą pasztetu.
Odstaw do ostygnięcia a następnie wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz