Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 8 kwietnia 2014

Quiche z białymi szparagami

Quiche ( czyt. kisz ) - danie, które składa się z podstawy z ciasta kruchego lub francuskiego, wypełnione wytrawnym nadzieniem i mieszaniną śmietany i jaj :) 
Zapraszam !


  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • garść startego żółtego sera
  • sól, biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • pęczek białych szparagów
  • ok 10 pomidorków koktajlowych
  • rukola do dekoracji




















Piekarnik nagrzać do 190°C.
Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min.

Odłamujemy zdrewniałe końcówki ze szparagów i obieramy łodygi. Szparagi gotujemy 10 min w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, tak aby całe były zanurzone. Ugotowane studzimy i przekrawamy wzdłuż.

Jajka, śmietanę i ser mieszamy razem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Tartę wypełniamy szparagami i zalewamy masą. Na wierzch układamy przepołowione pomidorki.
Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Posypujemy rukolą.

Podajemy na ciepło lub zimno.



6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuje! Smakuje równie dobrze ;)

      Usuń
  2. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowity twój kisz! Chociaż dla mnie lepiej się sprawdza kruche ciasto niż francuskie, ale to pewnie kwestia gustu. W każdym razie narobiłaś mi ochoty na taki obiad!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Akurat pasowało mi bardziej ciasto francuskie ... chociaż prawdopodobne, że tylko z lenistwa ;) Smacznego!

      Usuń