Quiche ( czyt. kisz ) - danie, które składa się z podstawy z ciasta kruchego lub francuskiego, wypełnione wytrawnym nadzieniem i mieszaniną śmietany i jaj :)
Zapraszam !
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 jajka
- 150 ml śmietanki 30 %
- garść startego żółtego sera
- sól, biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- pęczek białych szparagów
- ok 10 pomidorków koktajlowych
- rukola do dekoracji
Piekarnik nagrzać do 190°C.
Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min.
Odłamujemy zdrewniałe końcówki ze szparagów i obieramy łodygi. Szparagi gotujemy 10 min w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, tak aby całe były zanurzone. Ugotowane studzimy i przekrawamy wzdłuż.
Jajka, śmietanę i ser mieszamy razem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Tartę wypełniamy szparagami i zalewamy masą. Na wierzch układamy przepołowione pomidorki.
Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Posypujemy rukolą.
Podajemy na ciepło lub zimno.
wygląda przepysznie!!
OdpowiedzUsuńDziękuje! Smakuje równie dobrze ;)
UsuńSmakowity twój kisz! Chociaż dla mnie lepiej się sprawdza kruche ciasto niż francuskie, ale to pewnie kwestia gustu. W każdym razie narobiłaś mi ochoty na taki obiad!
OdpowiedzUsuńDzięki! Akurat pasowało mi bardziej ciasto francuskie ... chociaż prawdopodobne, że tylko z lenistwa ;) Smacznego!
UsuńPolecam i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń