Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Jak mrozić maliny

Krótki post o tym w jaki sposób mrozić maliny by każda była zamrożona osobno a porcjowanie było proste :) Tak samo postępujemy z jagodami!



Maliny wybieramy nieuszkodzone, jędrne, suche.
Jeżeli mamy pewność, że nie były pryskane mrozimy od razu. W przeciwnym wypadku delikatnie płuczemy maliny na sicie pod małym strumieniem zimnej wody. Następnie bardzo dokładnie osuszamy i dopiero mrozimy.
Suche owoce wykładamy na tacy mrozoodpornej, układamy JEDNĄ warstwę malin!
Gdy owoce zamarzną przekładamy do woreczka lub pudełka.

Mrożone maliny wykorzystujemy do ciast, deserów, galaretek, pierogów, owsianek, kisieli itp.

Przechowujemy do 12 miesięcy.



2 komentarze:

  1. sam proces mrożenia malin nie jest jakiś trudny i trwa około 15 minut. Niemniej jednak warto skorzytac z paru wskazówek by otrzymać większa jakość mrożonych malin https://www.mojniemowlak.pl/jak-mrozic-swieze-maliny/

    OdpowiedzUsuń
  2. Maliny mrożone są naprawdę pyszne, nie każdy owoc tak dobrze smakuje po zamrożeniu jak malina właśnie. A co mrożenia to koniecznie trzeba wykorzystać odpowiednie woreczki, myślę, że takie strunowe to będzie najlepszy wybór https://vi-go.eu/pl/109-woreczki-strunowe-do-mrozenia. Są przeznaczone do żywności, można w nich mrozić praktycznie wszystko a szczelne zamknięcie sprawdza się także przy bardziej płynnych potrawach, nawet zupach.

    OdpowiedzUsuń