Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 8 września 2014

Dżem z jeżyn z miętą


Składniki: (na 2 male słoiczki )
  • 1 kg świeżych jeżyn
  • 150 g cukru
  • 10 listków suszonej mięty
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jeżyny delikatnie płuczemy na sicie pod małym strumieniem zimnej wody.
Następnie przekładamy do garnka, wlewamy troszkę wody na dno. Suszone listki mięty zawijamy w gazę i wkładamy do garnka. Dodajemy sok z cytryny, zasypujemy cukrem. Zagotowujemy i zostawiamy do ostygnięcia( w lodówce, na całą noc).
Następnego dnia owoce smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Pod koniec gotowania wyciągamy gazę, dzięki czemu nie będziemy mieli w dżemie listków a sam smak mięty nie będzie zbyt intensywny.
Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i zostawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

6 komentarzy:

  1. jeżyny i mięta! musi być pyszne... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Genialne!...nikomu nie oddam;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. o ale ciekawy pomysl na dżem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzieki:* Najlepsze rzeczy powstaja przypadkiem ;) Usciski!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować ten przepis, tylko ze bez mięty. A kiedy cukier mam dodać? Na początku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, na początku, już poprawiłam :* Polecam jednak z mięta, dodaje smaczku :) A może troszkę czekolady miętowej do słoika ... byłoby tez pyszne :) Pozdrawiam

      Usuń