Składniki: (na 2 male słoiczki )
- 1 kg świeżych jeżyn
- 150 g cukru
- 10 listków suszonej mięty
- 2 łyżki soku z cytryny
Następnie przekładamy do garnka, wlewamy troszkę wody na dno. Suszone listki mięty zawijamy w gazę i wkładamy do garnka. Dodajemy sok z cytryny, zasypujemy cukrem. Zagotowujemy i zostawiamy do ostygnięcia( w lodówce, na całą noc).
Następnego dnia owoce smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Pod koniec gotowania wyciągamy gazę, dzięki czemu nie będziemy mieli w dżemie listków a sam smak mięty nie będzie zbyt intensywny.
Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i zostawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
jeżyny i mięta! musi być pyszne... :)
OdpowiedzUsuńGenialne!...nikomu nie oddam;) Pozdrawiam!
Usuńo ale ciekawy pomysl na dżem:)
OdpowiedzUsuńDzieki:* Najlepsze rzeczy powstaja przypadkiem ;) Usciski!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten przepis, tylko ze bez mięty. A kiedy cukier mam dodać? Na początku?
OdpowiedzUsuńTak, na początku, już poprawiłam :* Polecam jednak z mięta, dodaje smaczku :) A może troszkę czekolady miętowej do słoika ... byłoby tez pyszne :) Pozdrawiam
Usuń